UX Designer

2 år Göteborg Heltid Start januari 2025
En man och tre kvinnor sitter vid ett bord med datorer och postit-lappar.

Vad har de bästa webbplatserna, apparna och systemen gemensamt? De är alla lätta att använda och förstå. Som UX Designer är det ditt jobb att skapa den allra bästa användarupplevelsen, vilket innebär att du skapar lösningar som smidigt förbättrar och förhöjer vardagen för människor.

Välkommen på digitalt öppet hus 19 september

Den 19 september klockan 17.30–18.30 håller UX Designer i ett digitalt öppet hus. Vi berättar om utbildningen och du får en chans att ställa dina frågor om utbildningen eller antagningsprocessen. Perfekt för dig som funderar på att söka eller för dig som redan har sökt och vill veta mer. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp.

Länk till digitalt öppet hus.

Vad gör en UX Designer?

Som UX Designer skapar du samspelet mellan människor och olika interaktiva produkter, system och tjänster. Du kan jobba med designen av program eller appar, webbplatser, spel, onlinetjänster eller specialiserade system som exempelvis infotainmentsystem i bilar.

Kärnan i att jobba med UX ligger i att vara serviceinriktad och nyfiken på människors behov och beteenden. Du ifrågasätter befintliga lösningar och system och funderar på hur de kan förbättras.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som UX Designer, Service Designer/tjänstedesigner, UX Researcher eller interaktionsdesigner på kommunikationsbyråer, konsultföretag eller inhouse på företag eller inom offentlig sektor.

Om utbildningen

Under utbildningen får du lära dig att förstå människor och deras behov i relation till en produkt, tjänst eller företeelse. Du lär dig hur du samlar in och tolkar data, hur du tar det stora språnget från data till konceptidé, hur du går från idé till de första prototyperna, testar dem och sedan hur resten av utvecklingsprocessen ser ut.

Förutom design för mobil, webb och dator tittar vi också på design av övergripande tjänster, och på hur varumärke, affärsidé och företagsstrategier påverkar och inspirerar design. Du lär dig undersöka människors behov och att hitta lösningar som passar både användare, företag och samhälle.

Programmen vi lär ut och använder mest är Figma och Miro.

Frågor och svar

Vill du veta mer om utbildningen och vad du kan förvänta dig? Här har vi sammanställt och besvarat de vanligaste frågorna vi får.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Etik för UX-designers, 30p
  • Examensarbete, 30p
  • Gränssnittsdesign, 45p
  • LIA, 130p
  • Projekt & Agila Processer, 45p
  • Prototyper och test, 30p
  • Tjänsteutveckling, 50p
  • UX-design och designmetodik, 40p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen genomförs på plats, omfattar 2 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Spotify – VGR – Knowit Experience – Humblebee – Publicis Sapient – Semcon Sweden – Volvo Construction Equipment – Volvo Information Technology – Stampen Media

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Bifoga i din ansökan

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
  • Studieintyg om du har pågående behörighetsgivande studier.
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Har du studerat tidigare?

Om du tidigare har studerat på eftergymnasial nivå kan du få en fördel i urvalet av behöriga sökande. Bifoga då intyg från studier som visar att du studerat minst tre år på eftergymnasial nivå. Läs mer om antagning och urval nedan.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

  • Digitalt skapande 1
  • Engelska 6
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier som blir klara efter sista ansökningsdatum? Då måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan som visar att du har pågående studier. Sedan kan du komplettera med dina betyg senast den 6 december.

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på en kompletterande uppgift, ett muntligt prov samt eventuell tidigare eftergymnasial utbildning som sammanlagt uppgår till minst tre år. Om du uppfyller behörighetskraven kommer du att få instruktioner till den kompletterande uppgiften som vi skickar ut några dagar efter att ansökan stängt den 15 oktober. Du kommer att ha ungefär en vecka på dig att lösa uppgiften och den beräknas ta cirka 20 timmar att göra. Deadline är den 28 oktober klockan 16.00.

Du som uppfyller behörighetskraven kommer också att bli kallad till ett muntligt prov där vi diskuterar din inlämnade uppgift, din bakgrund och varför du valt att söka till utbildningen. Urvalsprovet kommer att hållas på plats på Yrgo, Lärdomsgatan 3.

Antagningsbesked

I december får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Start:
Januari 2025
Ansök:
2 september - 15 oktober
Längd:
2 år
Plats:
Göteborg
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Antal platser:
30
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Kontakt:

Anna-Clara Wallén

Utbildningsledare

E-post: anna-clara.wallen@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031-367 31 24

Beata Ringmar

Lärare

E-post: beata.ringmar@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031-367 31 24

Sus Lyckvi

Lärare

E-post: sus.lyckvi@educ.goteborg.se

Reception

031–367 31 00

Följ oss:

Yrgo, högre yrkesutbildning

Välj en
utbildning som
leder till jobb