Java Enterprise Utvecklare

2 år Göteborg Heltid Start september 2024
Glad kvinnlig studerande sitter framför en dator.

Vill du lära dig att koda i Java? Som Javautvecklare eller systemutvecklare är karriärmöjligheterna oändliga och du kan jobba i de flesta branscher med allt ifrån spel och smarta system till kläder och klimatfrågor. Du får ett omväxlande och kreativt yrke där du utvecklar och designar olika slags lösningar för IT-system, databaser, applikationer och molntjänster. Hela sex månader av utbildningen består av LIA (praktik) som du gör ute på företag.

Vad gör en Javautvecklare/systemutvecklare?

Som Javautvecklare tar du fram och utvecklar hela eller delar av olika IT-system. Din vardag präglas av problemlösning och teamwork och du arbetar ofta i projektform. Du kan arbeta med att utveckla allt ifrån ekonomi- eller affärssystem till system för att styra industriproduktion.

Du kan delta i hela utvecklingsprocessen av ett system – analys, design, programmering, test och dokumentation – eller delar av processen.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som Javautvecklare, systemutvecklare, testare eller programmerare. Din framtida arbetsplats kan exempelvis vara inom fordons- eller tillverkningsindustrin, i konsult- eller telekombranschen, på webbyrå, klädföretag eller inom vårdsektorn. Du kan jobba både i privata och offentliga verksamheter.

Vi finns på Instagram!

Besök Java Enterprise Utvecklare på Instagram för en ännu bättre bild av vad utbildningen innehåller och leder till.

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig följande:

 • Objektorienterad programmering i Java och objektorienterad design
 • Installera och hantera vanligt förekommande utvecklingsverktyg för systemutvecklare
 • Agil systemutveckling
 • Användning och uppbyggnad av databassystem samt strukturering och lagring av data i olika typer av databaser
 • Serverprogrammering och klientprogrammering med nya tekniker inom branschen
 • Integrera olika delar av ett IT-system, främst genom import och export av data från och till tredje part
 • Designmönster för att skapa anpassningsbar design för att skapa högkvalitativ och anpassningsbar programvara

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Agil projektmetodik, 25p
 • Backendprogrammering, 50p
 • Databaser, 25p
 • Designmönster, 10p
 • Examensarbete, 15p
 • Klientprogrammering, 30p
 • LIA 1, 50p
 • LIA 2, 85p
 • Objektorienterad programmering, 40p
 • Systemintegration, 15p
 • Test och säkerhet, 20p
 • Utvecklingsverktyg, 35p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen genomförs på plats, omfattar 2 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Du behöver en bärbar dator för dina studier. Rekommendationen är en högst 2-3 år gammal dator med minst 8 GB internminne och 100 GB ledigt diskutrymme. Vi rekommenderar Windows 10, Linux eller macOS. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studerande. Vi rekommenderar inte Chromebook-datorer för denna utbildning.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Alten Sweden – BracketSquare – Cilbuper IT – Expleo Technology Nordic – Herrljunga och Vårgårda kommun – Informer – Nexer Group – Västra Götalandsregionen IT

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Bifoga i din ansökan

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Studieintyg om du har pågående behörighetsgivande studier.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

Tips!

Vi rekommenderar att du blir lite varm i kläderna innan utbildningen startar. Några roliga grundkurser i programmering som vi kan tipsa om är Grasshopper, Learn How to Code på Codecademy och CodeCombat. Alla är gratis onlinekurser som du genomför helt i din egen takt.

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 13 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Preparandkurser

Saknar du förkunskaper kan du läsa en av våra kostnadsfria preparandkurser som går under våren. Sista anmälningsdatum är 15 april. Observera att du inte kan anmäla dig till preparandkurs om du gör en sen ansökan efter ordinarie ansökningsperiod.

Vi erbjuder följande kurser för den här utbildningen:

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg och ett urvalstest. Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller antagningskraven att få urvalstestet skickat till dig via den e-postadress du angivit i din ansökan. Du kommer då att ha tio dagar på dig att skicka in ditt urvalstest.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Start:
September 2024
September 2025
September 2026
Längd:
2 år
Plats:
Göteborg
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Antal platser:
30
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Kontakt:

Sofia Roosberg

Utbildningsledare

E-post: sofia.roosberg@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031-367 31 27

Reception

031–367 31 00

Följ oss:

Yrgo, högre yrkesutbildning

Instagram

Java Enterprise Utvecklare

Välj en
utbildning som
leder till jobb