Elektronikingenjör inbyggda system

2 år Göteborg Heltid Start september 2024
Tre studerande, två kvinnor och en man, arbetar koncentrerat med elektronik.

Kompetens inom elektronik behövs idag i de flesta tekniska branscher och som elektronikingenjör har du många spännande möjligheter att välja på i din karriär. Under utbildningen får du arbeta både teoretiskt och praktiskt med att skapa, designa och konstruera elektrotekniska system och produkter. En rolig och intensiv utbildning för dig som är nyfiken, har ett intresse för teknik och gillar praktisk problemlösning.

Vad gör en elektronikingenjör?

Som elektronikingenjör arbetar du med att konstruera, programmera, testa och verifiera elektrotekniska system. Du kommer att kunna arbeta med både hård- och mjukvara. Samhällets omformande med självkörande fordon, smarta hem och den allt snabbare digitaliseringen kommer att erbjuda stora möjligheter för elektronikingenjörer.

Efter utbildningen kan du arbeta som elektronikingenjör, mönsterkortskonstruktör, hårdvaruutvecklare, testingenjör eller embedded-programmerare. Din framtida arbetsplats kan exempelvis vara på organisationer som jobbar med industriell automation, fordon, hälsovård, kommunikation, eldistribution eller fjärrvärme. Konsultbranschen kan även erbjuda varierande arbetsuppgifter i stora och små företag.

Vad är ett inbyggt system?

Mikrovågsugn, smart belysning, insulinpump och krockkudde – fyra exempel på innovationer som hjälper oss människor i olika situationer. Men de har också den gemensamma nämnaren att de alla innehåller ett inbyggt system. Ett inbyggt system är ett system som består av en mikrokontroller (enchipsdator) sammankopplad med elektronik och sensorer. Mikrokontrollern har programvara för att styra och kontrollera det inbyggda systemets funktion, det vill säga den är specifik för uppgiften. Elektroniken och sensorerna behövs för att mikrokontrollern ska kunna samla in information och styra vad som ska hända. Insulinpumpen har till exempel en sensor som ger mikrokontrollern information om blodsockernivån. Mikrokontrollern innehåller programvara som processar denna information och kontrollerar sedan en liten elektronikstyrd insulinpump, ett alarm samt en display.

För att kunna designa ett inbyggt system behövs goda kunskaper om elektronik, mikrokontrollers och programmering, och med tanke på att det finns mångdubbelt fler inbyggda system än datorer och mobiltelefoner är det ingen överraskning att denna kunskap är eftersökt.

Vi finns på Instagram!

Besök Elektronikingenjör på Instagram för en ännu bättre bild av vad utbildningen innehåller och leder till.

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat

  • att analysera, dimensionera, testa, verifiera inbyggda elektrotekniska system
  • programmering och programmeringsteknik
  • elektronikkonstruktion av analog/digital hårdvara och mönsterkort med EDA-programvara
  • digitalteknik och användning av programmerbara kretsar
  • matematik tillämpad på tekniska områden inom ellära och telekommunikation
  • att arbeta i projektform mot uppsatta mål.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Analog elektronik, 25p
  • Digitalteknik, 30p
  • Elektronikproduktion och hållbar utveckling, 20p
  • Elektronikprojekt, 25p
  • Elektronisk mätteknik, 10p
  • Elteknisk matematik, 20p
  • Examensarbete, 10p
  • Inbyggda system 1, 30p
  • Inbyggda system 2, 25p
  • LIA 1, 50p
  • LIA 2, 80 p
  • Programmeringsmetodik, 30p
  • Signalbehandling, 30p
  • Strömförsörjning och ellära, 20p
  • Test och automatisering, 10p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen genomförs på plats, omfattar 2 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Du behöver en bärbar dator för dina studier. Rekommendationen är en högst 2-3 år gammal dator med 8 GB internminne och 200 GB ledigt diskutrymme. Vi rekommenderar Windows 10. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studerande. Mac-dator är ej lämplig för denna utbildning.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

AFRY – CPAC Systems – DevPort – Expleo Technology Nordic – Infotiv – Parker Hannifin – Volvo Car Corporation – Volvo Group Trucks Technology

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Bifoga i din ansökan

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
  • Studieintyg om du har pågående behörighetsgivande studier.
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

Tips!

Vi rekommenderar att du blir lite varm i kläderna innan utbildningen startar. En rolig grundkurs i programmering är Learn C på Codecademy, som är en gratis onlinekurs som du genomför helt i egen takt. Kursen är även lämplig för dig som är erfaren programmerare men som saknar kunskaper i C.

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 13 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Preparandkurser

Saknar du förkunskaper kan du läsa en av våra kostnadsfria preparandkurser som går under våren. Sista anmälningsdatum är 15 april. Observera att du inte kan anmäla dig till preparandkurs om du gör en sen ansökan efter ordinarie ansökningsperiod.

Vi erbjuder följande kurser för den här utbildningen:

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Start:
September 2024
September 2025
Längd:
2 år
Plats:
Göteborg
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
415
Antal platser:
24
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Kontakt:

Sofia Roosberg

Utbildningsledare

E-post: sofia.roosberg@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031-367 31 27

Reception

031–367 31 00

Följ oss:

Yrgo, högre yrkesutbildning

Instagram

Elektronikingenjör inbyggda system

Välj en
utbildning som
leder till jobb