Instrumentingenjör

Vill du arbeta kreativt och praktiskt med problemlösning och utveckling av processer? Som instrumentingenjör designar, optimerar, testar och underhåller du produktionssystem, processer och anläggningar. Under utbildningen får du ett kontaktnät i branschen och lär dig allt från processdesign till programmering av styrsystem. Utbildningen går att läsa både i Göteborg och Arvika.
Vad gör en instrumentingenjör?
Som instrumentingenjör arbetar du med att skapa och upprätthålla hög prestanda, mätnoggrannhet och produktivitet i processanläggningar. I rollen kommer du arbeta med både projektering, kravställning och framtagning av specifikationer och ritningar för processanläggningar, fältinstrument samt el- och styrkomponenter. Du kommer även arbeta i fält med förebyggande- och avhjälpande underhåll, driftsättning, felsökning och kalibrering av mätutrustning.
Rollen innefattar många olika arbetsuppgifter och passar dig som är kreativ, analytisk och som tycker om att lösa problem. Som instrumentingenjör samarbetar du med många andra yrkesroller och din arbetsplats är både på kontor och ute på anläggningar.
Yrkesroller och arbetsmarknad
Efter utbildningen kan du jobba som instrumentingenjör, instrumenttekniker, processingenjör eller styr- och reglertekniker. Din framtida arbetsplats kan till exempel vara inom process-, kraft-, energi- och tillverkningsindustrin, eller hos teknikkonsulter.
Om utbildningen
Under utbildningen lär du dig bland annat att
- utifrån en kravspecifikation, dimensionera moderna industriella automatiserade processanläggningar
- programmera styrsystem/PLC och DCS
- planera och utföra provning och testning
- driftsätta automatiserade industriella processanläggningar
- arbeta med analys, felsökning och säkerhet
- arbeta i och leda mindre projekt.
Kurser
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
- Databas & processdatablad, 10p
- El & instrumentkonstruktion, 20p
- Ellära och mätteknik, 25p
- Elteknisk matematik, 20p
- Examensarbete, 10p
- Industriell elteknik, 10p
- Industriell IT/digitalisering, 15p
- Instrumentteknik 1, 25p
- Instrumentteknik 2, 30p
- Kommunikation, 10p
- LIA 1, 45p
- LIA 2, 85p
- PLC/DCS, 25p
- Processäkerhet, 20p
- Processteknik, 45p
- Reglerteknik, 20p
LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.
Studieupplägg och examen
Utbildningen genomförs på plats, omfattar 2 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.
Du behöver en bärbar dator för dina studier. Rekommendationen är en högst 2-3 år gammal dator med 16 GB internminne och Windows 10. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studerande. Vi rekommenderar inte Mac-datorer för denna utbildning.
För dig som vill studera i Arvika kommer undervisningen att streamas från Göteborg. Utbildningslokalerna ligger i Arvika Näringslivscentrum, där du tillsammans med dina studiekollegor deltar i undervisningen. Vi erbjuder 5 platser i Arvika och 20 platser i Göteborg.
Hur ansöker jag?
- Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
- Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.
Skicka med
- Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
- Har du pågående behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg.
- Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.
Förkunskaper och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.
Särskilda förkunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:
- Svenska 2
- Matematik 2 (preparandkurs finns)
- Praktisk ellära 1 eller Fysik 1 (preparandkurs finns)
Har du pågående studier?
Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.
Preparandkurser
Saknar du förkunskaper kan du läsa en av våra kostnadsfria preparandkurser som går under våren. Sista anmälningsdatum är 17 april. Observera att du inte kan anmäla dig till preparandkurs om du gör en sen ansökan efter ordinarie ansökningsperiod.
Vi erbjuder följande kurser för den här utbildningen:
Antagning och urval
Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.
Hur görs urvalet?
Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.
Antagningsbesked
Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.
- Start:
-
September 2023
- Längd:
- 2 år
- Plats:
- Göteborg, Arvika
- Studietakt:
- Heltid
- YH-poäng:
- 415
- Antal platser:
- 25
- Avgift:
- Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
- Kontakt:
-
Stefan Zethraeus
Utbildningsledare, Göteborg
E-post: stefan.zethraeus@educ.goteborg.se
Telefonnummer 031–367 31 30
Reception
Välj en
utbildning som
leder till jobb