Fordonstekniker personbil el och hybrid – Nationell yrkesutbildning, gymnasienivå

1 år Göteborg Heltid Start september 2024

Det här är en helt ny yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna som riktar sig till dig som redan har avslutat en fordonsteknisk utbildning, men som saknar kunskaper inom el och hybrid. Utbildningen ger spetskompetens om alternativa drivmedel, service och underhåll av moderna el- och elhybridfordon. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, samt arbetsplatsförlagd genom kursen LIA (Lärande i arbete).

Vad gör en fordonstekniker?

Fordonsbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte med både elektrifiering och digitalisering. Att arbeta som fordonstekniker för personbilar inom el och hybrid innebär ansvarsfullt service- och reparationsarbete, där det dessutom är viktigt att bemöta kunderna affärsmässigt, målgruppsanpassat och professionellt.

Tanken är även att du ska kunna certifieras för högvoltsarbete på den arbetsplats där du gör din praktik.

Om utbildningen

Förutom omställningen till eldrift av personbil sker en parallell utveckling inom autonoma och uppkopplade fordon. Sammantaget påverkar dessa förändringar i hög grad antalet sysselsatta i branschen och efterfrågan på rätt kompetens bland ny och befintlig personal är mycket stor. I takt med det krävs nya kompetenser för att arbeta professionellt som yrkesskicklig fordonstekniker.

Efter avslutad utbildning kan du till exempel jobba med följande:

  • Reparera och underhålla el- och hybridfordon (personbil)
  • Utföra diagnostik och felsökning
  • Installera och konfigurera elsystem i el- och hybridfordon (personbil)
  • Utföra säkerhetstester
  • Ge råd och service till kunder
  • Ställa el- och hybridfordonet i spänningslöst läge vid ex karossreparation

Kurser

  • El- och hybridfordon 1
  • El- och hybridfordon 2
  • LIA (en tredjedel av utbildningen)
  • Personbilar – basteknik
  • Personbilar – systemdiagnosteknik 1
  • Personbilar – systemdiagnosteknik 2
  • Personbilar – verkstad och elteknik

Studieupplägg

Utbildningen genomförs på plats och omfattar 1 års studier på heltid (200 poäng). Undervisningen varierar mycket. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Bilia – Din Bil – Förenade Bil – Hedin Mobility Group – Mechanum – Motormännens Riksförbund – Mölnlycke Lack – Volvo Car Retail och Volvo Cars

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till nationell yrkesutbildning behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Du behöver vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.

Särskilda förkunskaper

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du också ha godkända betyg eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

  • Fordonsteknik introduktion (gymnasienivå)
  • Svenska (grundskolenivå)
  • Engelska (grundskolenivå)

Alternativt: 2 års yrkeserfarenhet på heltid som fordonsmekaniker.

Hälsoundersökning

Du behöver genomgå en hälsoundersökning (spirometritest) innan du går ut på LIA. Undersökningen görs på skolan och för att kunna arbeta i branschen måste du få godkänt resultat på testet. Har du astma kan det leda till att du inte blir godkänd. Observera att du inte kan gå denna utbildning om du har pacemaker eller andra livsuppehållande system. 

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.

Start:
September 2024
Ansök:
24 april - 25 juni
Längd:
1 år
Plats:
Göteborg
Studietakt:
Heltid
Antal platser:
20
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Kontakt:

Håkan Bjurkvist

Utbildningsledare

E-post: hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031-367 14 11

Reception

031–367 31 00

Följ oss:

Yrgo, högre yrkesutbildning

Välj en
utbildning som
leder till jobb