Informationssäkerhet för IT-personal
En kurs på 9 veckor för dig som vill fördjupa dig inom området informationssäkerhet. Kursen riktar sig till yrkesverksamma som redan har erfarenhet av IT. Kursen är kostnadsfri och har ett flexibelt upplägg så att du kan kombinera studierna med ditt arbete.
Kursinnehåll
Informationssäkerhet är en viktig del av skyddet för organisationen och den personliga integriteten, speciellt i dessa tider då en stor del av arbetet utförs på distans; därmed också en viktig del i infrastruktur för att nå Agenda 2030 med de globala målen.
Kursen beskriver hur information som behandlas i verksamheten kan skyddas genom organisatoriska och tekniska åtgärder; hur nivån på säkerheten anpassas till integritetsrisker, känslighetsnivån på informationen, tekniska möjligheter samt kostnader för genomförandet. En viktig uppgift är att förmedla säkerhetsrelaterad information till anställda och företagsledning.
Områden som huvudsakligen behandlas i kursen är: Centrala begrepp inom området Informationssäkerhet, övergripande hot och risker, IT-säkerhetsåtgärder, säkerhetsklassning och riskhantering samt gällande standardserien ISO 27000 med fokus på ISO 27001 och ISO 27002.
Kursen innehåller följande moment:
- Ledningssystem för informationssäkerhet (LIS)
- Allmänna begrepp inom området informationssäkerhet
- Den nya dataskyddsförordningen och författningsläget
- Hot och risker samt hur man bemöter dem
- Hur tillgångar skyddas (analys, infoklassning, riskhantering och säkerhetsåtgärder)
- Kommunikation
Undervisning och studieupplägg
Kursen är digital och bedrivs på deltid. Den har ett flexibelt upplägg för att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete. Några tillfällen kommer att vara tidsbundna, men i övrigt kommer genomgångar och föreläsningar att spelas in så att du kan ta del av undervisningen när det passar dig. Undervisningen sker genom olika digitala verktyg så som Google Meet, Zoom och Yrgos digitala lärplattform.
Undervisningen består av inspelade föreläsningar, gruppdiskussioner, instuderingsmaterial och inlämningsuppgifter. Frivilliga handledningstillfällen erbjuds kontinuerligt under kursen i syfte att ge stöd, fördjupning och reflektion. Kursen är kostnadsfri.
Förkunskapskrav
Detta är en påbyggnadskurs som kräver att du har tidigare kunskaper inom IT-området. För att kunna bli antagen till kursen måste du uppfylla följande:
- Grundläggande behörighet, vilket innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.
- Minst 1 års yrkeserfarenhet från en yrkesroll med daglig hantering av personuppgifter och annan känslig information/data som behöver skyddas. Arbetserfarenheten ska du ha skaffat dig efter avslutade gymnasiestudier och behöver styrkas i din ansökan.
Ansökan
Du gör din ansökan digitalt genom att välja vilken eller vilka kurser du vill ansöka till och bifoga underlag som styrker att du ha de förkunskaper som krävs, till exempel betygskopior och tjänstgöringsintyg eller andra intyg som styrker relevant yrkeserfarenhet.
Ett tjänstgöringsintyg måste innehålla uppgifter om arbetsplats, befattning, omfattning och period. Det ska vara datumstämplat och signerat av arbetsgivare. Datum som arbetsgivare skriver under ska styrka arbetad period. Vi godtar inte anställningsavtal.
- Start:
-
Oktober 2024
- Ansök:
- 30 maj - 30 september
- Längd:
- 9 veckor
- Studietakt:
- Deltid, 50%
- YH-poäng:
- 20
- Avgift:
- Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
- Kontakt:
-
Reception
Välj en
utbildning som
leder till jobb