Studiemedel från CSN

Som studerande hos oss har du rätt att söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det gäller även under LIA-perioderna.

Studiemedel består av två delar, ett bidrag som du får och ett lån som du måste betala tillbaka. Du kan välja att endast söka bidrag eller både bidrag och lån. CSN erbjuder även andra typer av studiemedel, så som tilläggsbidrag för barn, tilläggslån och merkostnadslån.

För att du ska ha rätt till studiemedel har CSN vissa villkor som behöver vara uppfyllda. Läs mer om dessa villkor hos CSN.

Så ansöker du

  • Logga in och ansök med din e-legitimation. Till ansökan hos CSN.
  • Välj skolform ”Yrkeshögskola”.
  • Välj skola ”Yrgo, YH” och den adress som tillhör din utbildning.

Efter ansökan

  • När du har fått ditt beslut, läs igenom det noga. Meddela CSN direkt om något inte stämmer.
  • Är det första gången du ansöker om studiemedel eller om det är mer än ett år sedan du sist fick studiemedel, ska du lämna dina kontouppgifter till Swedbank, som sköter CSN:s utbetalningar.
  • När du börjar studera måste du lämna en studieförsäkran till CSN för att intyga att du studerar som planerat. När du har lämnat studieförsäkran och när vi har rapporterat till CSN att du har påbörjat dina studier får du din första utbetalning.
  • Dina utbetalningar kan du sedan se hos CSN på Mina sidor.
  • Om något ändras i dina studier måste du meddela detta direkt till CSN. Till exempel om du tar studieuppehåll eller ändrar studietakt.

Om du eller ditt barn blir sjukt

Är du sjuk eller är du hemma för vård av barn (VAB)? Då är det viktigt att du anmäler det så snart som möjligt.

Om du blir sjuk ska du sjuk­anmäla dig hos Försäkrings­kassan. Sjukanmäl dig så snabbt som möjligt, helst första dagen du är sjuk. Om CSN vet om att du varit sjuk kan de nämligen ta hänsyn till det när de prövar dina studie­resultat. Dessutom räknas inte de veckorna som använda med studie­medel. Läs mer hos CSN om vad som gäller om du blir sjuk.

Om du behöver vara hemma med ett sjukt barn och inte kan studera ska du anmäla det till CSN första dagen du är hemma. Då kan du få behålla dina bidrag och lån. De tar också hänsyn till att du har varit hemma för vård av barn när de prövar dina studie­resultat. Läs mer och anmäl VAB hos CSN.