UX Designer

2 år Platsbunden Heltid Start januari 2022
En man och tre kvinnor sitter vid ett bord med datorer och postit-lappar.

Vad har de bästa webbplatserna, apparna och systemen gemensamt? De är alla lätta att använda och förstå. Som UX Designer är det ditt jobb att skapa den allra bästa användarupplevelsen för människor, alltså att skapa produkter och tjänster som gör vardagen både enklare och roligare.

Vad gör en UX Designer?

Som UX Designer skapar du samspelet mellan människor och olika interaktiva produkter, system och tjänster. Du kan jobba med designen av program eller appar, webbplatser, spel, onlinetjänster eller specialiserade system som exempelvis infotainmentsystem i bilar.

Kärnan i att jobba med UX ligger i att vara serviceinriktad och nyfiken på människors behov och beteenden. Du ifrågasätter befintliga lösningar och system och funderar på hur de kan förbättras.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som UX Designer, Service Designer/tjänstedesigner, UX Researcher eller interaktionsdesigner på kommunikationsbyråer, konsultföretag eller inhouse på företag.

Om utbildningen

Under utbildningen får du lära dig att förstå människor och deras behov i relation till en produkt, tjänst eller företeelse. Du lär dig hur du samlar in och tolkar data, hur du tar det stora språnget från data till konceptidé, hur du går från idé till de första prototyperna, testar dem och sedan hur resten av utvecklingsprocessen ser ut.

Förutom design för mobil, webb och dator tittar vi också på design av övergripande tjänster, och på hur varumärke, affärsidé och företagsstrategier påverkar och inspirerar design. Du lär dig undersöka människors behov och att hitta lösningar som passar både användare, företag och samhälle.

Programmen vi lär ut och använder mest är Figma och Miro.

Vill du veta mer?

Text i all ära, men ibland vill man se bilder. Besök UX Designer på Instagram för en bättre inblick i utbildningen.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Kurser

 • Användarcentrerad design och design thinking, 50 p
 • Användbarhet och prototypdesign, 40 p
 • Examensarbete, 30 p
 • LIA – Lärande i arbete, 130 p
 • Process och metod inom UX, 40 p
 • Tjänstedesign, 30 p
 • Innovationsprocesser, 40 p
 • UX-strategi och varumärkesupplevelse, 40 p

Studieupplägg och examen

Detta är en tvåårig heltidsutbildning på plats och den leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik). Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Spotify – InUse – VGR – Alten – Knowit Experience – Humblebee – Publicis Sapient – Semcon Sweden – Volvo Construction Equipment – Volvo Information Technology – Volvo Cars

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

 • Engelska 6
 • Svenska 2
 • Matematik 2
 • Digitalt skapande 1

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på en kompletterande uppgift och ett muntligt prov. Om du uppfyller behörighetskraven kommer du att få instruktioner till en designuppgift som vi skickar den 21 oktober. Deadline för uppgiften är den 27 oktober klockan 16. Uppgiften beräknas ta max 20 timmar. Du väljer själv om du vill arbeta med digitala verktyg, eller om du hellre vill skissa för hand och sedan skanna in dina skisser. Vi bedömer uppgiften utifrån hur du resonerar kring användbarhet och användarupplevelse och hur väl du kan genomföra dina tankar i praktiken.

Du som uppfyller behörighetskraven kommer också att bli kallad till ett muntligt prov där vi diskuterar din inlämnade uppgift, din bakgrund, och varför du valt att söka till utbildningen. Provet kommer att göras online och tar cirka 20 minuter.

Antagningsbesked

I december får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Start:
Januari 2022
Januari 2023
Januari 2024
Januari 2025
Ansök:
1 september - 15 oktober
Längd:
2 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Platser:
34
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Maria Säwström

Utbildningsledare

Telefonnummer
maria.sawstrom@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 24

Sus Lyckvi

Lärare

Telefonnummer
sus.lyckvi@educ.goteborg.se

Reception

031–367 31 00