Information om corona/covid-19

Teater-, event- & scentekniker

2 år Platsbunden Heltid

Vill du jobba med scenteknik, ljus och bild på teater, konserter eller sportevenemang? Som teater-, event- eller scentekniker är du länken mellan den konstnärliga idén och den tekniska gestaltningen. Efter avslutade studier ska du självständigt kunna ansvara för det tekniska arbetet med en teater- eller eventproduktion på turné.

Om utbildningen

Under utbildningen får du bland annat lära dig

 • riggteknik, scen- och ställningsbygge, fallskydd och riskanalys
 • att arbeta med olika ljusbord, ljuskällor och visualiseringsprogram för projektion och ledväggar för att genomföra den visuella delen av en produktion
 • olika scentekniker och scenkonstruktioner, samt färdigheter i att utföra scentekniskt arbete
 • att agera projektledare med ekonomiskt ansvar för att driva egna projekt, samt hur arbetsfördelningen i större event- och scenproduktioner fungerar
 • ljudteknik och att ljudsätta och programmera ljud för olika typer av produktioner
 • att planera en hållbar produktion utifrån miljömässig, social och ekonomisk påverkan.

Under studietiden kan du välja att fördjupa dig inom antingen teknisk samordning eller ljusteknik och mediaprojektion.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Att arbeta som teater-, event- eller scentekniker

Som teater-, event- eller scentekniker är du länken mellan den konstnärliga idén och den tekniska gestaltningen. Du hanterar den senaste tekniken, kan arbetsflödet i större internationella produktioner och kommer på nyskapande lösningar. För att lyckas och trivas i yrkesrollen bör du ha ett helhetstänk, vara ansvarstagande och tycka om ett arbete där den ena dagen inte är den andra lik.

Arbetsuppgifterna är varierade och beror även på vilken yrkesroll du har. Som eventtekniker kan du en dag bygga scen och ledväggar, nästa dag sätta ljus och ljud till ett företagsevent. Som teatertekniker kan du ena dagen programmera ljud och rigga ljudanläggning och nästa dag sköta tekniken under en föreställning eller ta hand om rekvisita och scenografi.

Rörligheten bland turnerande personal är stor och innehållet i utbildningen är anpassat så att du kan ta uppdrag både nationellt och internationellt.

Tänkbara yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som teatertekniker, scentekniker, ljustekniker, projektions- och mediatekniker, eventtekniker eller Stage Manager på landets alla scener och arenor.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Arbetsmiljö, säkerhet, riggteknik, scen- och ställningsbygge, 40 p
 • Ellära, 10 p
 • Examensarbete, 30 p
 • Hållbarhet inom scenkonst och event, 10 p
 • Ljudteknik, 15 p
 • Ljus- och projektions- och mediateknik, 50 p
 • LIA, Lärande i arbete 1, 50 p
 • LIA, Lärande i arbete 2, 80 p
 • Produktion, projekt och kommunikation, 35 p
 • Scenteknik och scenografi, 50 p

Valbara kurser

 • Tillämpad scenteknik, 30 p
 • Visuell scenproduktion, ljusdesign, film/video, 30 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är tvåårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen sker till stor del i skolans lokaler, men även på andra platser i Göteborg med omnejd. Innehållet är varierat och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med branschen

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Ale Kommun – Bright Group – Anna Wemmert Ljusdesign – Dansens hus – Göteborgs Stadsteater – Frans Schartaus Handelsinsitution – Göteborgsoperan – Kulturakademin Trappan – Kulturhuset Stadsteatern – Kungliga Dramatiska Teatern – Mediatec Solution Sweden – QTech – Riksteatern – Stockholms Stadsteater – Stagevision Öresund

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

 • Svenska 2
 • Engelska 6

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på ett skriftligt prov. Provet bedöms av sakkunnig branschföreträdare och representant från Yrgo.

Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsprovet, som genomförs digitalt.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (senast 15 april) får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Ansök:
1 februari - 15 april
Längd:
2 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Platser:
25
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Maria Säwström

Utbildningsledare

Telefonnummer
maria.sawstrom@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 24

Reception

031–367 31 00