Sommelier

1 år Platsbunden Heltid Start augusti 2021

Vill du jobba med vin, öl och andra drycker? Vår ettåriga utbildning ger dig en gedigen dryckeskunskap, kunskap om mat och dryck i kombination och möjlighet att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin, som erbjuds i samarbete med WSET Approved Program Provider The Good Wine Habit. Du får också möjlighet att knyta många värdefulla kontakter i branschen, som gör att du efter utbildningen är väl förberedd för arbete i Sverige eller internationellt.

Informationsträff

Den 30 mars hade vi en informationsträff om utbildningen. Missade du det så kan du kolla på presentationen i efterhand: Länk till presentationen på Youtube

Yrkesroller och arbetsplatser

Den klassiska sommelieren arbetar på restaurang och har ansvar för drycker, inköp, lagerhållning och vin- och dryckeslistor. Du vägleder gästerna i val av dryck till maten och har ansvar för deras sammantagna upplevelse vid bordet.

Men som utbildad sommelier kan du också välja andra typer av tjänster. Du kan arbeta som inköpare eller säljare hos grossist eller på Systembolaget. Du kan också arbeta som hovmästare, dryckesansvarig, matsalschef eller Food and Beverage Manager.

Om utbildningen

Under utbildningen får du bland annat

  • fördjupade kunskaper om viner, öl, cider, sprit, vatten och kaffe
  • träna på att smaka, dofta och beskriva olika drycker
  • teoretiska kunskaper om viners ursprung, druvor och distrikt
  • lära dig att kombinera mat med dryck
  • stor kunskap om olika dryckesproducenter och deras produkter
  • lära dig kundbemötande, säljteknik, ledarskap och ekonomi
  • möjlighet att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin, som erbjuds i samarbete med WSET Approved Program Provider The Good Wine Habit.

WSET står för Wine & Spirit Education Trust och erbjuder korta, fördjupande kurser. Efter avslutad kurs och godkänd examination får du ett diplom för att visa på din kunskap.

Mer information om WSET.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Drycker: Steg 1, 35 p
  • Drycker: Steg 2, 35 p
  • Drycker: Steg 3 – Öl, sprit och övriga drycker, 15 p
  • Drycker: Steg 4 – Mat och dryck i kombination, 15 p
  • Drycker: Steg 5 – Alkoholservering, 5 p
  • Ekonomi, 10 p
  • Examensarbete, 15 p
  • Kommunikation och säljteknik, 15 p
  • LIA – Lärande i arbete, 40 p
  • Praktisk operativ ledning, 15 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med branschen

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

SOMM Restaurant & Winebar – Skrubbes Wines AB – Restaurang Barrique – Thörnströms kök – Restaurang 28+ – Kock & Vin gruppen, Restaurang KOKA – Restaurang Sjömagasinet – Lisebergsrestauranger – Visita västra – Restaurang Bhoga – Bellini & Partner – Grythyttan Vintage Selection AB – Gotevent

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

  • Servering 2

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (senast 15 april) får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Nästa start:
16 augusti 2021
Ansök:
1 februari - 15 april
Längd:
1 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
200
Platser:
28
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Hyam Yanni

Utbildningsledare

Telefonnummer
hyam.yanni@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 92

Eva C Johansson

Samordnare

Telefonnummer
eva.c.johansson@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 90

Reception

031–367 31 00