Medicinsk fotterapeut

1,5 år Delvis distans Heltid Start augusti 2022
Kvinnlig vitklädd fotterapeut arbetar med en kunds fötter.

Vill du arbeta med människor och har ett intresse för fotvård? Som medicinsk fotterapeut förebygger och behandlar du fotbesvär hos människor som särskilt behöver ta hand om sina fötter. Yrket är fritt och du har stort inflytande över dina arbetsvillkor och tider.

Arbetsmöjligheterna för medicinska fotterapeuter finns på sjukhus, vårdcentraler och inom kommunal hälso- och sjukvård. Många väljer att bli egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting.

Om utbildningen

Utbildningen ger den kompetens du behöver för att arbeta som medicinsk fotterapeut inom hälso- och sjukvård eller som egen företagare. Utbildningen ger dig kvalificerade teoretiska och praktiska kunskaper för att självständigt kunna bedöma och utföra fotterapi utifrån ett hälso- och sjukvårdsperspektiv.

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Kurser

 • Affärsekonomi och entreprenörskap, 25 p
 • Examensarbete, 25 p
 • Grundläggande fotterapi, 60 p
 • Lärande i arbete 1, 20 p
 • Lärande i arbete 2, 30 p
 • Medicinsk fotterapi, 65 p
 • Tillämpad fotterapi, 60 p
 • Vårdpedagogik, 15 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen går på heltid under 1,5 år. 12 fysiska träffar ingår i utbildningen. Varje träff varar cirka 2 dagar i följd. De praktiska momenten är på plats i Göteborg, cirka 1 tillfälle per månad. Övrig undervisning sker webbaserat och via vår lärplattform. Den teoretiska undervisningen är till stor del flexibel, vilket innebär stor frihet men också eget ansvar där du behöver hålla dig uppdaterad på aktuell planering.

Du ska ha tillgång till en dator (ej surfplatta) med kamera, mikrofon och internet. Du förväntas ha datorkunskaper och vara en aktiv och synlig deltagare på lärplattformen och i webbmöten varje vecka. Vi använder olika digitala verktyg för undervisning och ger goda möjligheter till handledning.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer från arbetslivet, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland – Region Jönköping – Region Halland – Landstingen i Värmland – Privata företagare inom yrkesområdet

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

 • Medicin 1, 150 p
 • Psykologi 1, 50 p
 • Vård- och omsorgsarbete 1, 200 p
 • Vård- och omsorgsarbete 2, 150 p
 • Ytterligare kurser från Vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande, som ger en totalsumma på 1450 p

Avseende utbildning i äldre kurser utgår vi i från SKOLFS 2011:196 om vilka kurser enligt kursplaner som motsvaras av kurser enligt ämnesplaner.

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Har du pågående behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg och skriftliga prov i svenska. Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan med länk till urvalsproven om det är aktuellt.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Start:
Augusti 2022
Ansök:
1 februari - 19 april
Längd:
1,5 år
Studieform:
Delvis distans
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
300
Platser:
28
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Sofia Alstam

Utbildningsledare

Telefonnummer
sofia.alstam@educ.goteborg.se
E-post
0737-09 63 01

Reception

031–367 31 00