Manusförfattare

2 år Platsbunden Heltid Start september 2023
Tre glada studerande, en man och två kvinnor, sitter vid ett bord med varsin laptop.

Vill du dela med dig av dina berättelser och utveckla manus för spelfilm och dramaserier? Under utbildningen får du utveckla olika projekt från idé till färdigt manus samtidigt som du lär dig skriva professionellt och öva på att pitcha dina idéer och dig själv som författare. Vårt nära samarbete med arbetslivet innebär också att du kommer knyta många värdefulla kontakter i branschen redan under din studietid.

Att arbeta som manusförfattare

Som manusförfattare utvecklar du idéer och manus för olika format och produktioner, antingen på uppdrag eller utifrån egna initiativ. I vissa delar av processen skriver du ensam, medan du i andra samarbetar med andra manusförfattare, regissörer, producenter eller skådespelare.

Yrkesroller och arbetsplatser

I Sverige produceras just nu fler filmer än någonsin och TV-kanaler och streamingbolag storsatsar på egenproducerade serier. Samtidigt växer spelindustrin samman med film och drama, vilket gör att uppdragen för manusförfattare ökar och spänner över ett allt bredare fält.

Efter utbildningen kan du arbeta som manusförfattare inom spelfilm, serier och spel, avsnittsförfattare/redaktör eller serieskapare. Du kan jobba på produktionsbolag eller frilansa.

Om utbildningen

Utbildningens fokus ligger på att utveckla olika projekt från idé till färdigt manus, enskilt och i grupp. På vägen lär du dig branschens format för presentation av idéer, att arbeta med dramaturgi, skapa karaktärer, scener och skriva dialog.

Utbildningen är processorienterad och du får löpande handledning, feedback och möjlighet att presentera dina texter professionellt. Du får stöd i att utforska nya berättartekniker och spetskunskap i dramaturgi, researchmetoder och analysteknik.

Vi lägger stor vikt vid att förbereda dig för en karriär som fri yrkesutövare. Tanken är att du under utbildningen ska börja bygga ditt eget varumärke. Du får ingångar till branschens aktörer, kunskap om hur du attraherar uppdrag och driver egen firma och skyddar din upphovsrätt.

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Branschkunskap och egenföretagande, 30 p
 • Examensarbete, 30 p
 • LIA Lärande i arbete, 130 p
 • Manusskrivande och dramaturgi, 160 p
 • Manusskrivande och dramaturgi fördjupning, 50 p

Studieupplägg och examen

Detta är en tvåårig heltidsutbildning på plats och den leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer från arbetslivet, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Anagram – Black Bird – Film i Väst – Filmpool Nord – Hobbyfilm – Kulturakademin – Manusfabriken -Nordisk Film – SF Studios – SVT – Vilda Bomben – Visual Arena – Yellow Bird

Dessutom samarbetar vi med flera frilansande manusförfattare och andra branschrepresentanter.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
 • Engelska 6

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Arbetsprov

För den här utbildningen ska du göra ett arbetsprov som du skickar med din ansökan. Arbetsprovet finns tillgängligt för nedladdning på den här sidan under ordinarie ansökningsperiod.

Hur ansöker jag?

 1. Ladda ner arbetsprovet.
 2. Samla ihop de dokument du ska skicka med din ansökan.
 3. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven
 • Arbetsprov

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på arbetsprov samt ett muntligt prov. Provet bedöms av sakkunnig branschföreträdare och representant från Yrgo.

Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsprovet, som genomförs digitalt.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Start:
September 2023
Ansök:
1 februari - 17 april
Längd:
2 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Platser:
20
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Fredrik Hansson

Utbildningsledare

Telefonnummer
fredrik.hansson@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 25

Susanna Martelin

Lärare

Telefonnummer
susanna.martelin@educ.goteborg.se

Truls Andersen

Lärare

Telefonnummer
truls.andersen@educ.goteborg.se

Reception

031–367 31 00