Java Enterprise Utvecklare

2 år Platsbunden Heltid Start september 2022
Glad kvinnlig studerande sitter framför en dator.

Vill du lära dig att koda i Java? Som Javautvecklare eller systemutvecklare är karriärmöjligheterna oändliga och du kan jobba i de flesta branscher med allt ifrån spel och smarta system till kläder och klimatfrågor. Du får ett omväxlande och kreativt yrke där du utvecklar och designar olika slags lösningar för IT-system, databaser, applikationer och molntjänster. Hela sex månader av utbildningen består av LIA (praktik) som du gör ute på företag.

Vad gör en Javautvecklare/systemutvecklare?

Som Javautvecklare tar du fram och utvecklar hela eller delar av olika IT-system. Din vardag präglas av problemlösning och teamwork och du arbetar ofta i projektform. Du kan arbeta med att utveckla allt ifrån ekonomi- eller affärssystem till system för att styra industriproduktion.

Du kan delta i hela utvecklingsprocessen av ett system – analys, design, programmering, test och dokumentation – eller delar av processen.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som Javautvecklare, systemutvecklare, testare eller programmerare. Din framtida arbetsplats kan exempelvis vara inom fordons- eller tillverkningsindustrin, i konsult- eller telekombranschen, på webbyrå, klädföretag eller inom vårdsektorn. Du kan jobba både i privata och offentliga verksamheter.

Vi finns på Instagram

Text i all ära, men ibland vill man se bilder. Titta in på Java Enterprise Utvecklares Instagramkonto för en bättre inblick i utbildningen.

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig följande:

 • Objektorienterad programmering i Java och objektorienterad design
 • Installera och hantera vanligt förekommande utvecklingsverktyg för systemutvecklare
 • Agil systemutveckling
 • Användning och uppbyggnad av databassystem samt strukturering och lagring av data i olika typer av databaser
 • Serverprogrammering och klientprogrammering med nya tekniker inom branschen
 • Integrera olika delar av ett IT-system, främst genom import och export av data från och till tredje part
 • Designmönster för att skapa anpassningsbar design för att skapa högkvalitativ och anpassningsbar programvara

Tips!

Vi rekommenderar att du blir lite varm i kläderna innan utbildningen startar. Några roliga grundkurser i programmering som vi kan tipsa om är Grasshopper, Learn How to Code på Codecademy och CodeCombat. Alla är gratis onlinekurser som du genomför helt i din egen takt.

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Databaser, 25 p
 • Designmönster, 10 p
 • Examensarbete, 15 p
 • Klientprogrammering, 30 p
 • Kommunikation, 10 p
 • LIA 1, 50 p
 • LIA 2, 85 p
 • Objektorienterad programmering, 40 p
 • Projektarbete med agila metoder, 30 p
 • Serverprogrammering, 45 p
 • Systemintegration, 15 p
 • Test och säkerhet, 15 p
 • Utvecklingsverktyg, 30 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är tvåårig, går på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Du behöver en bärbar dator för dina studier. Rekommendationen är en högst 2-3 år gammal dator med minst 8 GB internminne. Vi rekommenderar Windows 10 eller 11, Linux eller macOS. Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studerande. Det är även krav på webbkamera, fungerande ljud och nätverksuppkoppling. Vi rekommenderar inte Chromebook-datorer för denna utbildning.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer från arbetslivet, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Alten Sverige AB – Cilbuper – Consid – Engineering Partner/Expleo – Informer – Sigma IT Consulting AB – Västra Götalandsregionen IT

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Preparandkurser

Saknar du förkunskaper kan du läsa en av våra kostnadsfria preparandkurser som går under våren. Sista anmälningsdatum är 19 april. Observera att du inte kan anmäla dig till preparandkurs om du gör en sen ansökan efter ordinarie ansökningsperiod.

Vi erbjuder följande kurser för den här utbildningen:

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Har du pågående behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg från utvalda gymnasiekurser.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Start:
September 2022
September 2023
Ansök:
1 februari - 19 april
Längd:
2 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Platser:
30
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Sofia Roosberg

Utbildningsledare

Telefonnummer
sofia.roosberg@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 27

Reception

031–367 31 00