Bagare och konditor

1 år Platsbunden Heltid Start augusti 2021
En kvinnlig och en manlig studerande med bagerikläder som skrattar.

Vill du fördjupa dina kunskaper och förbättra ditt hantverk inom bageri och konditori? Efter vår ettåriga utbildning kan du jobba som kreativ konditor eller bagare inom såväl små hantverksföretag som större företag i branschen.

Informationsträff

Den 30 mars hade vi en informationsträff om utbildningen. Missade du det så kan du kolla på presentationen i efterhand: Länk till presentationen på Youtube

Om utbildningen

Utbildningen bygger vidare på grundutbildningen till bagare och konditor inom gymnasieskolan eller vuxenutbildningen. Den passar också dig som har minst tre års arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor.

Under utbildningen varvas praktiska kunskaper med teoretiska. Du får bland annat

  • träna på allt från klassiska bageri- och konditoriprodukter till moderna produkter och tekniker, men även specialarbeten inom exempelvis socker och choklad
  • lära dig kreativt hantverk för bakverk och tårtor
  • kunskaper om företagsekonomi och organisation
  • möjlighet att avlägga gesällprov.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som bagare, konditor, pastry chef, tårtkreatör, pralintillverkare och mycket mer.

Din framtida arbetsplats kan till exempel vara på traditionellt bageri eller konditori, hotell, restaurang eller stenugnsbageri. Eller så väljer du att starta eget.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Produktionsteknik bageriprodukter, 40 p
  • Produktionsteknik konditoriprodukter och pâtisserie, 40 p
  • Kreativt hantverk bageri och konditori, 30 p
  • Examensarbete – gesällförberedelse, 25 p
  • Ekonomi och företagande, 15 p
  • Lärande i arbete 1 (LIA), 30 p
  • Lärande i arbete 2 (LIA), 35 p
  • Organisation och arbetsliv, 10 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med branschen

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Hotell 11 – Upper House, Gothia Towers – Nöjds konditori – Kampanilen – Hamnbageriet – Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer AB (SBK) – Dorsia hotell – Lasse-Maja Bageri & Café

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

  • Bagerikunskap 2 – BAGBAG02
  • Bagerikunskap 3 – BAGBAG03
  • Konditorikunskap 2 – BAGKON02
  • Konditorikunskap 3 – BAGKON03
  • Hygien – HYGHYG0

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (senast 15 april) får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Nästa start:
11 augusti 2021
Ansök:
1 februari - 15 april
Längd:
1 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
225
Platser:
20
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Hyam Yanni

Utbildningsledare

Telefonnummer
hyam.yanni@educ.goteborg.se
E-post
031–367 31 92

Sara Bech-Hanssen

Administratör

Telefonnummer
sara.bech-hanssen@educ.goteborg.se
E-post
031–367 32 34

Reception

031–367 31 00