Bagare och konditor

1 år Platsbunden Heltid Start augusti 2023
En kvinnlig och en manlig studerande med bagerikläder som skrattar.

Vill du fördjupa dina kunskaper och förbättra ditt hantverk inom bageri och konditori? Efter vår ettåriga utbildning kan du jobba som kreativ konditor eller bagare inom såväl små hantverksföretag som större företag i branschen.

Om utbildningen

Utbildningen bygger vidare på grundutbildningen till bagare och konditor inom gymnasieskolan eller vuxenutbildningen. Den passar också dig som har minst tre års arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor.

Under utbildningen varvas praktiska kunskaper med teoretiska. Du får bland annat

  • träna på allt från klassiska bageri- och konditoriprodukter till moderna produkter och tekniker, men även specialarbeten inom exempelvis socker och choklad
  • lära dig kreativt hantverk för bakverk och tårtor
  • kunskaper om företagsekonomi och organisation
  • möjlighet att avlägga gesällprov.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som bagare, konditor, pastry chef, tårtkreatör, pralintillverkare och mycket mer.

Din framtida arbetsplats kan till exempel vara på traditionellt bageri eller konditori, hotell, restaurang eller stenugnsbageri. Eller så väljer du att starta eget.

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

  • Bageri, 40 p
  • Bageri- och konditorikemi, 15 p
  • Examensarbete – gesällförberedande, 25 p
  • Företagande och organisation, 15 p
  • Konditori, 40 p
  • Kreativt hantverk, 30 p
  • LIA 1, 30 p
  • LIA 2, 30 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer från arbetslivet, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Konditori Kampanilen – Gothia Towers – Cum Pane AB – Nääs fabriker – Mr Cake – Nöjds Konditori – Maleviks kakhus – Alvar & Ivar – Artisan Bread – Mat- och chokladstudion – Cederleufs/Svenheimers – Sikta stenugnsbageri – Haga Tårtcompani & Bageri – Chokladfabriken

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

  • Bageri 3
  • Konditori 3
  • Hygien

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Hur ansöker jag?

  1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
  2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

  • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
  • Har du pågående behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg.
  • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg och ett praktiskt antagningsprov.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren. Läs mer om viktiga datum.

Utbildningsinformation

Start:
Augusti 2023
Augusti 2024
Augusti 2025
Augusti 2026
Ansök:
1 februari - 17 april
Längd:
1 år
Studieform:
Platsbunden
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
225
Platser:
20
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt

Sara Bech-Hanssen

Administratör

Telefonnummer
sara.bech-hanssen@educ.goteborg.se
E-post
031–367 32 34

Anna-Lena Ehrling

Lärare

Telefonnummer
anna-lena.ehrling@educ.goteborg.se

Reception

031–367 31 00