Studerande designar gratis mensskydd

Mikael, Rikard, Linn och Hanna håller upp sin tampongdispenser

Mikael Hermansson, Rikard Junkvist och Caroline Olofsson från Yrgos utbildning CAD-konstruktör, Mechanical Designer var på sin andra LIA-period när de fick frågan om de ville utveckla en helt ny produkt för det nystartade företaget Herbox. Resultatet? En tampongdispenser som kan användas på skolor och företag som vill erbjuda gratis mensskydd.

Linn Rosenqvist och Hanna Lauste, grundare av det nystartade företaget Herbox, hade länge haft en idé om att skapa en produkt som erbjuder gratis mensskydd.

– Att mensskydd inte finns nära till hands när man behöver det bidrar till en otrygghet hos många tjejer och kvinnor. Vi tycker inte att man ska behöva lämna jobb eller skola på grund av oväntad mens eller behöva ta till andra icke-hygieniska nödlösningar på grund av avsaknad av mensskydd, säger Linn Rosenqvist.

Hanna och Linn sitter på golvet och packar upp tampongdispensers ur kartonger
Hanna och Linn packar upp den första leveransen från Kina.

”Kul att ta sig an en ny produkt som fyller ett så viktigt syfte”

Linn och Hanna hade en vision och en affärsplan, men behövde någon som kunde designa själva produkten. De vände sig till GOT Design, ett Göteborgsbaserat företag som arbetar med konstruktion och produktutveckling av främst plastprodukter. Vid samma tid gjorde tre studerande från Yrgos utbildning CAD-konstruktör, Mechanical Designer sin andra LIA-period på just GOT Design.

– När frågan kom om att jobba med ett skarpt projekt sa vi självklart ja. Dessutom var det ju riktigt kul att få ta sig an en helt ny produkt som fyller ett så viktigt syfte, säger Rikard Junkvist.

Slutprodukten blev en dispenser för tamponger, en låsbar låda som man sätter upp inne på toaletten. Dispensern har även en mekanisk tidsfördröjning som gör att man endast kan få ut en tampong i taget.

– Eftersom det inte fanns någon färdig design fick vi ganska fria tyglar. Det gjorde att vi verkligen kunde fokusera på funktionen. Som konstruktörer fokuserar vi mest på tekniken och målet är alltid att skapa något som löser kundens problem, säger Mikael Hermansson.

Tillverkas i Sverige

Både Rikard och Mikael fick jobb på GOT Design direkt efter sin LIA och GOT Design har även gått in som delägare i Herbox. De arbetar därför vidare med att utveckla dispensern och i dagarna kommer den första testleveransen från Kina.

– Den här första testmodellen tillverkas i Kina, men när vi är nöjda med slutprodukten kommer tillverkningen att flytta till Sverige, vilket så klart känns både roligt och viktigt, säger Linn Rosenqvist.

Bild på tampongdispensern, en ljusrosa låda i plast