Pedagog i fritidshem

Vill du arbeta med att ge elever en meningsfull tid i skolan? Som pedagog i fritidshem stöttar du eleverna i deras lärande, identitetsskapande och sociala utveckling. Under utbildningen får du utveckla ditt ledarskap och lära dig att arbeta med fritidshemspedagogik och värdegrundsfrågor.
Vad gör en pedagog i fritidshem?
Som pedagog i fritidshem arbetar du med elever i åldern 6-12 år. Du erbjuder eleverna en meningsfull fritid före, under och efter skolan med utgångspunkt i deras behov, intressen och erfarenheter. Lärandet i fritidshemmet ska i stor grad vara upplevelsebaserat och situationsstyrt.
Du stöttar elever i deras identitetsskapande och sociala utveckling i linje med läroplanen. Du arbetar också med värdegrundsfrågor samt utvecklar lärmiljöer och fritidshemspedagogik.
Övergripande fungerar du som ett pedagogiskt stöd i skolan och introducerar nya arbetssätt och metoder för utveckling av fritidshemmet och skolans verksamhet.
Om utbildningen
Under utbildningen får du bland annat
- kunskaper och förståelse om barn och ungdomars identitetsskapande, grupprocesser, sociala normer och värden
- lära dig hur du kan använda digitalisering och digitala verktyg för elevens lärande samt för administration, information, kommunikation och dokumentation
- kunskaper om hälsa, återhämtning och rekreationens betydelse för en hälsosam livsstil och hur du kan arbeta med dessa delar i fritidshemmet
- lära dig metoder för att kunna introducera en variation av fritidsformer och fritidsutövande i fritidshemmet, till exempel idrott, naturliv, kultur och skapande verksamhet
- utveckla ditt ledarskap, din kommunikativa förmåga och konflikthantering
- kunskaper om fritidspedagogik, elevens lärande i fritidshemmet och arbetssätt som bygger på demokratiska principer och processer
- insikt i hur elevers olika bakgrund påverkar förutsättningar och behov i skolan
- kunskaper om grundskolans och fritidshemmets läroplan, skollagen, barnkonventionen och övriga styrdokument.
Kurser
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
- Barn och ungas identitetsskapande och socialisation, 20p
- Digitalisering och IKT i skolan, 20p
- Examensarbete, 15p
- Fritidens betydelse för hälsa och rekreation, 15p
- Fritidens former, 40p
- Fritidspedagogik – Pedagogiskt förhållningssätt och lärande i fritidshemmet, 30p
- Kommunikation och konflikthantering, 20p
- LIA 1, 40p
- LIA 2, 40p
- Lärmiljöer och möte med mångfalden i fritidshemmet, 20p
- Läroplan, styrdokument och fritidshemmets uppdrag, 40p
LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.
Inför LIA kommer du behöva uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret.
Studieupplägg och examen
Utbildningen är på 1,5 år, platsbunden (ej distans) och studietakten är 100 procent. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av föreläsningar, seminarier, studiebesök och projektarbeten. Vi arbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare, handledare och mentorer är yrkesverksamma personer inom området. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Samarbete med branschen
Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik). Samarbetet med branschen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer har gett stöd till utbildningen:
Ale kommun – Alingsås kommun – Borås kommun – Falkenbergs kommun – Förskoleförvaltningen, Göteborgs Stad – FSO Fria förskolor – Kungsbacka kommun – Lilla Edets kommun – Mölndals kommun – Partille kommun – Stenungsunds kommun – Stockholms stad – Tjörns kommun – Öckerö kommun
Hur ansöker jag?
- Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
- Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.
Skicka med
- Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
- Har du pågående behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg.
- Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.
Förkunskaper och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.
Särskilda förkunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:
- Svenska 2
- Engelska 6
Har du pågående studier?
Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.
Antagning och urval
Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.
Hur görs urvalet?
Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.
Antagningsbesked
Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.
- Start:
-
Augusti 2024 (preliminärt)
- Längd:
- 1,5 år
- Plats:
- Göteborg
- Studietakt:
- Heltid
- YH-poäng:
- 300
- Antal platser:
- 35
- Adress:
- Molinsgatan 23, Göteborg
- Avgift:
- Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
- Kontakt:
-
Reception
Välj en
utbildning som
leder till jobb