Manusförfattare
Vår manusförfattarutbildning riktar sig till dig som är en stark berättare och som vill gestalta dina berättelser i film. Hos oss lär du dig manushantverkets grunder och utvecklar projekt från idé till färdigt manus. Du får även träna på att pitcha dig själv och olika projekt och använda dina kompetenser i praktiken under LIA:n.
Ingen planerad start
Denna utbildning har ingen planerad start för tillfället. Kika gärna in våra andra utbildningar inom media, film och kommunikation.
Att arbeta som manusförfattare
Som manusförfattare utvecklar du idéer och manus för olika format och produktioner, antingen på uppdrag eller utifrån egna initiativ. Du måste vara beredd på att utveckla andras idéer, då det är vanligt förekommande i dagens bransch. I vissa delar av processen skriver du ensam, och i andra arbetar du kollaborativt med manusutveckling. Du behöver alltså både vara bra på ditt hantverk och samtidigt vara kommunikativ, initiativrik och en god samarbetspartner.
Yrkesroller och arbetsplatser
Arbetet som manusförfattare sker i huvudsak på frilansbasis, så det vanligaste är att manusförfattare är egenföretagare. Efter avslutad utbildning kan du arbeta med manus inom spelfilm eller teveserier, men en del riktar sig även till andra medier som till exempel spel eller ljuddrama.
Om utbildningen
Utbildningen är processinriktad, vilket betyder att fokus ligger på det egna utövandet av hantverket. Du lär dig genom att själv skriva. Vi försöker i så hög utsträckning som möjligt efterlikna arbetslivets processer. Du förväntas gå på föreläsningar och workshops, läsa kurslitteratur och arbeta enskilt eller i grupp. Utbildningen ställer höga krav på självdisciplin, initiativförmåga och samarbetsvillighet.
Hos oss lär du dig manusutvecklingens grunder, hur du presenterar och anpassar dina och andras projekt för produktion, samt hittar fram till din egen arbetsprocess. Utbildningen lägger stor vikt vid feedback och din förmåga att både ge och ta kritik. Du får också handledning och stöd i utveckling av de olika projekten.
Kurser
5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
- Branschkunskap och egenföretagande, 30p
- Examensarbete, 30p
- LIA, 130p
- Manusskrivande och dramaturgi, 160p
- Manusskrivande och dramaturgi fördjupning, 50p
LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.
Studieupplägg och examen
Utbildningen genomförs på plats, omfattar 2 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.
Samarbete med arbetslivet
Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:
AH! Mister Peyron – B-Reel Films – Black Bird – Film i Väst – Göteborg Film Festival – HDK-Valand – Kulturakademin – Lindholmen Science Park – Manusfabriken – Nordisk Film – SF Studios – Silverbullet – Stella Nova Film – Unlimited Stories – Vilda Bomben – Warner Bros – Yellow Bird
Dessutom samarbetar vi med flera frilansande manusförfattare och andra branschrepresentanter.
Hur ansöker jag?
- Ladda ner arbetsprovet.
- Samla ihop de dokument du ska skicka med din ansökan.
- Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.
Bifoga i din ansökan
- Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
- Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.
- Arbetsprov.
Förkunskaper och behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.
Särskilda förkunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
- Engelska 6
Har du pågående studier?
Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 13 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.
Arbetsprov
För den här utbildningen ska du göra ett arbetsprov som finns tillgängligt för nedladdning under ansökningsperioden. Utförliga instruktioner hittar du i arbetsprovet.
Antagning och urval
Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.
Hur görs urvalet?
Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på arbetsprov samt ett muntligt prov. Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsprovet, som genomförs digitalt. Provet bedöms av sakkunnig branschföreträdare och representant från Yrgo.
Antagningsbesked
Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.
- Start:
-
September 2025 (preliminärt)
- Längd:
- 2 år
- Plats:
- Göteborg
- Studietakt:
- Heltid
- YH-poäng:
- 400
- Antal platser:
- 20
- Adress:
- Lärdomsgatan 3, Göteborg
- Avgift:
- Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
- Kontakt:
-
Reception
Välj en
utbildning som
leder till jobb