Internationell affärsinriktad speditör

2 år Göteborg, Piteå Heltid Start januari 2024
Kvinna sitter i kontorsmiljö framför en dator och med headset på.

Är du en problemlösare som gärna tänker ”utanför boxen”? Som speditör får du jobba med planering, problemlösning och affärsutveckling i den snabbt växande och spännande transportbranschen. Du är personen som inte bara löser dina kunders problem, utan du ansvarar också för att hitta nya effektiva och hållbara logistiklösningar. Hela 6 månader av utbildningen består av LIA, som du gör ute på företag i branschen. Utbildningen går att läsa både i Göteborg och Piteå. Väljer du att flytta till Piteå för att studera garanteras du studentbostad.

Välkommen på informationsträff 10 oktober

Den 10 oktober klockan 17–18 håller Internationell affärsinriktad speditör en informationsträff för dig som vill veta mer om utbildningen. Träffen kommer att vara både digitalt via Zoom och på plats på Molinsgatan 23, Göteborg. Under informationsträffen får du en chans att träffa både utbildningsledare, lärare och studerande som berättar mer om utbildningen och ger svar på dina frågor. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp. För dig som vill delta digitalt kommer en Zoom-länk läggas upp här några dagar innan.

Vad gör en speditör?

Som speditör planerar du transporter åt dina kunder och se till att de sker på ett lönsamt och hållbart sätt. Ditt uppdrag är också att hitta nya, smarta logistiklösningar för att skapa merförsäljning till dina kunder.

Speditör är yrket för dig som gillar att vara där det händer. Ingen arbetsdag är den andra lik och du är en problemlösare som snabbt och kreativt hittar nya sätt när saker inte går enligt plan. Du är en vass och tydlig kommunikatör, ger proffsig service och sätter alltid kundens behov först.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du till exempel jobba som speditör, logistiker, transportsäljare eller logistiksäljare.

Din framtida arbetsplats kan vara på transport- och speditionsföretag, på rederi, vid flyget eller inom handel och industri.

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat

 • internationell spedition och kostnadseffektiv logistik
 • affärsutveckling, praktisk försäljning och marknadsföring av logistiktjänster
 • transportekonomi, logistikrätt, internationell handel och affärskommunikation
 • vilka transportalternativ som är lämpliga ur ett hållbarhetsperspektiv
 • lönsam miljölogistik
 • om transporter inom sjö, flyg, järnväg och land.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Affärskommunikation och framställning av säljande texter, 10p
 • Digitala verktyg för spedition, 10p
 • Examensarbete, 15p
 • Internationell handel, 15p
 • LIA 1, 50p
 • LIA 2, 80p
 • Logistik, 25p
 • Logistikrätt, 30p
 • Miljölogistik för långsiktig lönsamhet, 15p
 • Praktisk försäljning och marknadsföring av logistiktjänster, 30p
 • Spedition och kostnadseffektiva logistiklösningar, 50p
 • Transportation Terminology and Business English, 10p
 • Transportekonomi och kalkylering, 20p
 • Tredjepartslogistik och affärsutveckling, 20p
 • Tullhantering och internationella transportsystem, 20p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen genomförs på plats, omfattar 2 års studier på heltid och leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av individuella arbeten, projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. På Yrgo samarbetar vi tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Klassen i Piteå studerar tillsammans med klassen i Göteborg, där också lärarna finns. För dig som vill studera i Piteå innebär det att du vid de schemalagda lektionerna befinner dig i ett klassrum i Piteå (Studicum på Acusticumområdet). Där finns det modern mötesteknik så att du och dina studiekamrater kan följa och delta i undervisningen i realtid med Göteborg (som videokonferens).

Du garanteras bostad i Piteå

Visste du att du garanteras studentbostad om du väljer att flytta till Piteå för att studera? För att garantin ska gälla måste du folkbokföra dig i Piteå och vara antagen vid yrkeshögskolan.

Här kan du läsa mer om bostadsgarantin samt hur du kontaktar Pitebo.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

DB Schenker – Geodis – Kuehne & Nagel – DSV – Scan Global Logistics – Toll Global Forwarding – DHL – Agility Logistics – G-Solutions – Ntex AB

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Har du pågående behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

 • Logistik 1
 • Logistik 2
 • Transport och spedition

Du kan ha motsvarande kunskaper om du arbetat minst två år inom transport- och logistikbranschen. För att vi ska kunna bedöma din arbetslivserfarenhet är det viktigt att du bifogar arbetsgivarintyg till din ansökan.

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier som blir klara efter sista ansökningsdatum? Då måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan som visar att du har pågående studier. Sedan kan du komplettera med dina betyg senast den 7 december.

Preparandkurs

Har du grundläggande behörighet men saknar de särskilda förkunskapskraven i Logistik 1, Logistik 2 och Transport och spedition? Då kan du läsa vår preparandkurs på distans som är en introduktionskurs till logistikbranschen. Du får tillgång till filmmaterial som utgör cirka 4 timmar och genomför sedan en inlämningsuppgift.

Genomför du preparandkursen med godkänt resultat blir du behörig till utbildningen och har möjlighet att bli antagen. Observera att behörig inte nödvändigtvis innebär att du blir antagen utan kan innebära att du hamnar på en reservplats.

Du behöver inte själv anmäla dig till preparandkursen utan kommer att få mer information via mejl när din ansökan har granskats.

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.

Antagningsbesked

I december får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Läs mer om viktiga datum.

Start:
Januari 2024
Ansök:
1 september - 16 oktober
Längd:
2 år
Plats:
Göteborg, Piteå
Studietakt:
Heltid
YH-poäng:
400
Antal platser:
35
Avgift:
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Kontakt:

Jörgen Tholin

Utbildningsledare

E-post: jorgen.tholin@educ.goteborg.se

Telefonnummer 031–367 31 98

Reception

031–367 31 00

Välj en
utbildning som
leder till jobb