Nu utbildas framtidens fordonstekniker med specialistkompetens inom el och hybridfordon

Pilotprojektet NY, nationell yrkesutbildning ska stärka kompetensbristen på arbetsmarknaden. På Yrgo, högre yrkesutbildning är programmet Fordonstekniker personbil el och hybrid först ut och de studerande påbörjar sin utbildning i september.

Tidigare i år skickade Yrgo in ansökan om att få bedriva nationell yrkesutbildning och i maj beviljade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) den nya utbildningen Fordonstekniker personbil el och hybrid. Det är en heltidsutbildning på 1 år som kommer att bedrivas tillsammans med Studium Fordon och Transport på MTG.

Fordonsbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte med både elektrifiering och digitalisering. Detta skapar ett stort behov av kvalificerad personal. Just nu uppskattas det att det finns ett rekryteringsbehov på över 6000 personer nationellt, varav minst 1300 i Västra Götalandsregionen. Den nya utbildningsformen hoppas kunna bidra till ökad kompetens ute i arbetslivet för yrken med hög kompetensbrist, däribland fordonsbranschen.

Den 2 september startar den första klassen och det är med stor förväntan hos både lärare, utbildningsledare, arbetslivsrepresentanter och övriga inblandade.

– På Mechanum ser vi mycket positivt på den satsning som Yrgo genomför i samarbete med Studium. För att vi ska kunna erbjuda våra kunder bästa möjliga service, krävs fler utbildade personer med djupare förståelse för att höja kompetensen och säkerställa bemanningen inom högvoltssegmentet, vilket vi ser som ett område i ständig tillväxt. Genom denna satsning hoppas vi kunna möta framtidens utmaningar, säger Lena Svendsen, kvalitetschef på Mechanum Sverige.

Nationell yrkesutbildning (NY) är en form av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna med förankring i yrkeshögskolans modell, som bland annat innefattar en stor andel LIA-praktik. Utbildningen har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser.