Processoperatör
En utbildning för dig som vill styra och övervaka industriella processer. Det här är en yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna som riktar sig till dig som har slutfört grundskolan. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, samt arbetsplatsförlagd genom kursen LIA (Lärande i arbete).
Är du intresserad av teknik och vill ha en viktig roll inom industrin? Som processoperatör ser du till att produktionsanläggningar fungerar smidigt och effektivt. Du övervakar och justerar olika processer inom exempelvis kemi-, energi- och livsmedelsindustrin. Den här utbildningen ger dig både teknisk och praktisk kunskap inom processautomation, energi- och miljöteknik samt robotteknik – allt du behöver för att jobba med framtidens industri.
Vad gör en processoperatör?#
Som processoperatör har du en central roll i industrin och arbetar med:
- Styrning och övervakning av automatiserade produktionsprocesser
- Felsökning och optimering av industriella processer
- Arbete med processautomation och robotteknik
- Säkerhet och kvalitetssäkring i produktionsanläggningar
- Energieffektivisering och miljöanpassning inom industrin
- Läsning och tolkning av tekniska manualer och styrsystem
Det här lär du dig#
Det finns ett stort behov av processoperatörer inom industrin, där kompetenta yrkespersoner krävs för att hantera och optimera avancerade produktionssystem. Under utbildningen får du värdefull praktisk erfarenhet genom Lärande i arbete (LIA), där en fjärdedel av studietiden tillbringas ute på företag. Detta ger dig en stark koppling till arbetslivet och en chans att utveckla de färdigheter som efterfrågas i branschen. Utbildningen öppnar dörrar till ett brett yrkesområde, och du kan arbeta inom flera olika sektorer, såsom kemi-, energi-, läkemedels- och livsmedelsindustrin.
Efter utbildningen#
Du kan arbeta inom branscher som kemi-, energi-, läkemedels- och livsmedelsindustrin där du ansvarar för att driften fungerar optimalt. Behovet av processoperatörer är stort och yrket är framtidssäkert. Exempel på yrkesroller du kan ha efter examen:
- Processoperatör
- Produktionsoperatör
- Drifttekniker
Kurser#
- Energiteknik
- Industriautomation
- Industriell produktion
- Industritekniska processer
- LIA
- Miljö- och vattenteknik
- Människan i industrin
- Processautomation
- Produktionsutrustning
- Robotteknik
Studieupplägg#
Utbildningen genomförs på plats och omfattar 1,5 års studier på heltid (300 poäng). Undervisningen varierar mycket. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.
Samarbete med arbetslivet#
Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs bland annat i samarbete med följande aktörer:
ABB Automation – Actemium Engineering – COWI – Granitor System – Göteborg Energi – SWECO Industry – Regin Controls – Worley
Förkunskaper och behörighet#
För att kunna bli antagen till nationell yrkesutbildning behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Du behöver vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen. Erfarenhet från industrin är meriterande.
Antagning och urval#
Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.
Hur görs urvalet?
Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på ett särskilt prov.
Antagningsbesked
Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.
- Start:
-
September 2025
- Ansök:
- 3 mars - 31 maj
- Längd:
- 1,5 år
- Plats:
- Göteborg
- Studietakt:
- Heltid
- Poäng:
- 300
- Avgift:
- Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
- Kontakt:
-
Reception
Välj en
utbildning som
leder till jobb