”Ju högre kompetens vi har desto bättre blir vården och omsorgen”

Bild på Elin som ler in i kameran.

Elin arbetar som aktivitetssamordnare på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg. När hennes chef tipsade om Yrgos utbildning inom välfärdsteknik så valde Elin att satsa. Hennes nya kompetens används nu flitigt i verksamheten för att ta fram nya produkter som kan stärka individens självständighet och öka livskvaliteten. Läs intervjun med Elin här.

Namn: Elin Hellström Lehane
Yrke: Aktivitetssamordnare (undersköterska och barnskötare i grunden)
Arbetsgivare: Bagaregårdens vård- och omsorgsboende, Göteborgs Stad
Utbildning: Undersköterska/Stödassistent med specialistkompetens inom välfärdsteknologi
Ålder: 43 år

Varför valde du att vidareutbilda dig?

Jag var allra mest intresserad av att utveckla mig själv. Men jag ville läsa något som hade någon slags förankring i det jag jobbar med så att jag kunde ha nytta av det i arbetet. Det var faktiskt min chef som föreslog utbildningen på Yrgo.

Hur har din yrkesroll förändrats sedan du gick utbildningen?

Jag har fått mer ansvar när det gäller just välfärdsteknik och datorer. Bland annat fick jag själv ansvara för att ta fram olika välfärdsteknologiska produkter till det som förut var Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning. Nu har jag fått äran att arbeta som testledare för ett projekt med All Age Hub. Utbildningen känns verkligen som klippt och skuren för den här typen av projekt.

Hur ser du på välfärdsteknikens möjligheter inom vård och omsorg?

De är oändliga. Det utvecklas hela tiden nya produkter och program för att man ska kunna stärka individens självständighet och självbestämmande utan att det inkräktar på individens integritet.

Hur fungerar det att kombinera arbete med studier?

Det går bra, men man behöver alltid lite mer tid än vad man tror. Det skadar inte att ha en dialog med sin chef angående studieledighet.

Vad uppskattade du mest med utbildningen?

Jag borde väl säga det jag lärde mig, vilket det självklart också var, men helt ärligt så var det mina klasskamrater och lärarna vi hade. Vi hade ett härligt gäng. Alla var verkligen fantastiska!

Slutligen, vad har du för råd och tips till den som funderar på att vidareutbilda sig inom vård och omsorg?

Bara gör det. Du har inget att förlora på det. Ju högre kompetens vi har desto bättre blir vården och omsorgen för de vi är till för.