Hur är det att läsa till specialistundersköterska?

Sophie hade arbetat som undersköterska i över 20 år när hon valde att vidareutbilda sig hos Yrgo. Idag arbetar hon som specialistundersköterska inom anestesi, operation och IVA och har flera nya, spännande arbetsuppgifter.

Namn: Sophie Tadåker Seger
Yrke: Specialistundersköterska inom anestesi, operation och IVA
Arbetsgivare: Mölndals sjukhus
Utbildning: Specialistutbildad undersköterska anestesi, operation och intensivvård

Varför valde du att vidareutbilda dig?

Jag har arbetat som undersköterska i många år, de senaste 23 åren inom intensivvård och operation. Trots det så kände jag att det fanns så mycket mer jag ville lära mig och att jag behövde utmana mig själv i min yrkesroll.

Hur kommer det sig att du valde Yrgo?

Utbildningen var ny i Göteborg när jag fick höra om den. Jag blev nyfiken och läste om kursmålen och blev intresserad. Jag sökte in efter att utbildningen hade funnits i ett år. Så roligt att det äntligen finns en bra vidareutbildning för oss undersköterskor här i Göteborg!

Vad uppskattade du mest med utbildningen?

Mötet med alla mina fantastiska kursare och utbytet med deras erfarenheter – det blev många spännande diskussioner, lärorika föreläsare, lärande i arbetet (våra praktikplatser) som dessutom gav flera av oss möjlighet till nya jobb. För att inte glömma en fantastisk lärare som hade stort tålamod med ivriga och nyfikna studerande.

Hur har din yrkesroll förändrats sedan du gick utbildningen?

Jag och en kollega som också har gått den här utbildningen har fått möjlighet att som funktionsansvariga specialistundersköterskor jobba med förbättringsarbeten, utbildning, inköp, assistera läkaren vid blockader och injektioner, medicintekniskt ansvar och nu håller vi på att implementera våra roller som narkosundersköterskor. Samtidigt är det viktigt för oss att fortsätta som operationsundersköterskor på sal. Detta är en del av vårt uppdrag.

Hur fungerar det att kombinera arbete med studier?

Jag hade möjligheten att få jobba 50 procent och läsa 50 procent. När det var tentor kunde det kännas mycket ibland, men i vissa ämnen som jag var mer bekant med kunde jag reflektera och använda min erfarenhet och därmed ta det lite lugnare. De sista tre månaderna hade vi vårt examensarbete, och när det var en månad kvar till examen fanns det inget annat val än att gå upp och jobba heltid på Covid-IVA, så under den tiden var det 150 procent som gällde. Det gick trots allt bra tack vare min fantastiska vän som jag skrev arbetet tillsammans med – vi träffades på all min lediga tid och vi är väldigt stolta över vårt arbete.

Vad har du för råd och tips till den som funderar på att vidareutbilda sig inom vård och omsorg?

Om du har chansen och lusten att vidareutbilda dig – ta den! Det kommer ge dig många spännande möten och möjligheter. Om du vill arbeta inom operation eller IVA så kan du med den här utbildningen öka dina chanser att få jobba med det bästa som finns. Det kommer öppnas många dörrar tack vare din nya specialitet, dina kurskamrater och dina LIA-platser.