GbgOpen ger ungdomar en chans att prova på reklambranschen

Alla projektledare för GbgOpen står i en trappa och tittar in i kameran.

GbgOpen är sommarjobbet som ger ungdomar från hela Göteborg chansen att prova på hur det är att jobba med reklam. Det är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och flera olika reklambyråer för att väcka intresse för reklambranschen och ge ungdomar från olika delar av staden en möjlighet att få nya erfarenheter och kunskaper om arbetslivet.

Under två tidigare år har reklambyråer i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad arbetat tillsammans för att ge unga människor en inblick i reklambranschen. Efter en paus under pandemin startar nu en ny omgång när 30 ungdomar kommer att jobba under tre veckor.

– Vi är så nöjda med att Gbgopen är igång igen, det är ett viktigt inslag i det arbete som hela Göteborg gör för att jämna ut skillnader mellan olika områden. Vi som medverkar i detta projekt vill att alla unga ska ha samma kunskap om sina möjligheter för att kunna göra välgrundade val i framtiden. Att visa en bransch som ungdomar kanske inte känner till, ge möjligheter att besöka företag som man annars inte kommer i kontakt med är ett sätt att ge unga från alla områden i Göteborg en ny erfarenhet som ger nya kunskaper om arbetslivet, säger Linda Högbacka, verksamhetsledare på Yesbox.

Ungdomarna arbetar med att ta fram en reklamkampanj för Gamlestadsgalej, en del av Göteborgskalaset, och kommer att presentera sina idéer för kund och alla inblandade den 1 juli.

– Vi hoppas att unga som inte känner till reklambranschen får ett intresse för branschen och söker sig till oss när de väljer studier i framtiden. Reklambranschen är i dagsläget för homogen och behöver återspegla hur samhället ser ut. Det är viktig för att vi ska kunna skapa effektiv kommunikation för alla målgrupper, säger Christina Sandell, lärare för Art Director & Copywriter på Yrgo.

Deltagande byråer

BBDO Nordics
Brightnest
Change the Agency
Gullers
Forsman & Bodenfors
The Bond
Valentin Experience

Deltagande organisationer

Yrgo
Yesbox
Business region Göteborg
Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning